Тазгодишният дебат в Маастрихт, който предшества изборите за Европейски парламент през юни, е необичаен. На теория дебатът е предвиден да "представи водещите европейски кандидати за председател на Комисията, представляващи ключови партийни групи", според организаторите, пише The Guardian.

Но въпреки че на сцената се появяват осем претенденти, погледите ще бъдат насочени само към един от тях: Урсула фон дер Лайен, настоящият председател на Европейската комисия и водещ кандидат на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Фон дер Лайен е смятана за водещ претендент за избор на председател на Комисията (отново). Макар че са споменати и някои други имена, те няма да присъстват в Маастрихт, което оставя фон дер Лайен като единствената политическа сила от най-високо ниво, която ще участва в дебата.

Британската агенция публикува изказванията на участниците:

Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия) изтъкна настоящите инвестиции на ЕС в "Зелена сделка".

Говорейки за Украйна и земеделските стопани, тя подчерта необходимостта да се помогне на украинците. Тя посочи, че "фермерите изпитват натиск и това, което трябва да направим, е да гарантираме, че има система за лицензиране и че украинското зърно излиза на пазарите в Глобалния юг".

"Ние сме в състояние да намерим този баланс", заяви тя.

Николас Шмит (Партия на европейските социалисти) подчерта, че е "необходимо да се обмисли бъдещето на селскостопанската политика и да се направят фермерите участници в прилагането на Зелената сделка".

Мари-Агнес Щрак-Зимерман (Алианса на либералите и демократите за Европа) подчерта, че "фермерите не са враг на действията в областта на климата".

"Много фермери, заяви тя, "искат да направят климатичния преход, но искат подкрепа и ние трябва да сме на тяхна страна".

Бас Ейкхаут (Европейската зелена партия) заяви, че "Европа ще има много инвестиции, за които трябва да бъде готова, и че групата на Зелените е наясно с необходимостта от фонд за инвестиции в икономиката, в прехода на икономиката и в социалната държава. Европа се нуждае от инвестиции", подчерта той.

Андерс Вистисен (партия "Идентичност и демокрация") заяви, че "Брюксел е блато" и че "неговата партия би искала да започне с уволнението на бюрократите". Той отправи директна критика към фон дер Лайен, като я предупреди, че тя ще бъде първият уволнен след изборите.

Валтер Байер (Партия на европейската левица) заяви, че е "необходимо повече финансиране за екологичния преход".

Валериу Гилечи (Европейско християнско политическо движение), който заяви, че неговата партия "вярва в единния пазар, но също така, че някои компетенции принадлежат на държавите-членки. Вярваме в балансирания подход", подчерта той.