Полският външен министър Радослав Сикорски се надява, че германският министър-председател Олаф Шолц ще промени решението си и Берлин ще достави на Украйна крилати ракети Taurus, след като САЩ решиха да снабдят Киев с ракети с голям обсег, пише Bild.

"Надявам се канцлерът да се почувства окуражен от събитията през последните няколко дни", заявява Сикорски в интервю за неделното издание на германската медия. Той описа доставката на американските ракети ATACMS за Украйна като "реакция на руската ескалация" - ескалация, на която Германия също трябва да отговори.

САЩ се надяват, че неотдавнашното им решение да изпратят на Украйна ракети с далечен обсег на действие ще насърчи Германия да направи същото. Преди САЩ, Франция и Обединеното кралство доставиха на Украйна ракети с голям обсег Scalp и Storm Shadow, които могат да достигнат до около 250 км.

"По отношение на Taurus... това е решение, което Германия трябва да вземе", заяви в четвъртък високопоставен служител на американската отбрана при условие на анонимност, когато беше попитан за евентуална доставка на ракети с голям обсег Taurus от Германия.

"Но, разбира се, с американската доставка на ATACMS, както и с предишните решения на Великобритания и Франция за доставка на ракети с голям обсег, се надяваме, че това ще изиграе роля", заяви той.

Украйна от месеци иска от Германия да ѝ достави крилати ракети Taurus, които могат да достигнат до 500 км, за да се противопостави на руската офанзива. Досега германският канцлер Олаф Шолц е отхвърлял идеята за доставка на крилати ракети Taurus на Украйна. Той се опасява, че Германия може да бъде въвлечена във войната, ако достави на Киев такива ракети, които имат обсег от 500 км.