Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова в понеделник, 29 април, ХАМАС бързо да приеме израелското предложение за примирие във войната в Газа и за освобождаване на израелските заложници, държани от палестинската войнствена групировка, предаде Reuters.

Очакваше се преговарящите от ХАМАС да се срещнат с катарски и египетски посредници в Кайро в понеделник, за да представят отговор на предложението за поетапно примирие, което Израел представи през уикенда.

" ХАМАС има пред себе си предложение, което е извънредно, извънредно щедро от страна на Израел", заяви Блинкен на среща на Световния икономически форум в саудитската столица Рияд.

"Единственото нещо, което стои между народа на Газа и прекратяването на огъня, е ХАМАС. Те трябва да вземат решение и то бързо", заяви той. "Надявам се, че те ще вземат правилното решение."

Източник на британската медия, информиран за преговорите, е заявил, че предложението на Израел включва сделка за освобождаването на по-малко от 40 от около 130-те заложници, за които се смята, че все още се държат в Газа, в замяна на освобождаването на палестинци, намиращи се в затвор в Израел.

Втората фаза на примирието ще се състои от "период на устойчиво спокойствие" - компромисният отговор на Израел на искането на ХАМАС за постоянно прекратяване на огъня.

Блинкен пристигна в Саудитска Арабия на 29 април- първата спирка от поредицата пътувания до Близкия изток след началото на войната в Газа.

Той повтори, че Съединените щати - основният дипломатически поддръжник на Израел и доставчик на оръжия - не могат да подкрепят израелска сухопътна атака в Рафа, ако няма план, който да гарантира, че цивилното население няма да пострада.

Блинкен заяви също така, че през последните няколко месеца Съединените щати и Саудитска Арабия са работили "интензивно заедно" за постигане на споразумение за нормализиране на отношенията между кралството и Израел - цел, която е била нарушена от войната в Газа.

"За да се постигне напредък в нормализирането, ще са необходими две неща: спокойствие в Газа и надежден път към палестинска държава", заяви той.

В замяна на нормализацията арабските държави настояват Израел да приеме път към палестинска държава върху земите, които завзема по време на войната в Близкия изток през 1967 г. - нещо, което израелският министър-председател Бенямин Нетаняху многократно е отхвърлял.

Външният министър на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан бин Абдула също заяви в понеделник, че споразумението между Вашингтон и Рияд за нормализиране е "много, много близо".