Русия може да разработи нови оръжия благодарение на заловените образци на техника на НАТО в Украйна, съобщава Defense TV, като се позовава на свои източници.

Според източниците на Defense TV, изучаването на бойни превозни средства на НАТО като германската бойна машина Marder 1 A3, американската Bradley M2A2 и бронираната бойна машина CV 9040, разработена от Норвегия, Дания и Швеция, ще позволи на руските инженери да се запознаят с напредналите западни отбранителни технологии и принципите на съвременния дизайн.

"Това знание може значително да повлияе на руската военна стратегия и развитие", са посочили източниците.

"Бронята, сензорите и електронните системи на заловените превозни средства могат да доведат до разработването на контрамерки, които повишават издръжливостта на руската бронирана техника срещу подобни западни оръжия. Освен това Руската федерация ще може да разработи нови оръжейни системи, предназначени да противодействат на западните технологии", се посочва още.

По-рано е съобщено, че в Новимихайловка руски войски са заловили оръжия на ВСУ, произведени от НАТО. Сред тях са, противотанкови ракетни системи Javelin, американска картечница калибър 7,62, гранатомет Carl Gustaf шведско производство и редица други.

В края на миналата седмица Daily Express писа, че Владимир Путин отправи провокативно послание към Запада, само дни след като САЩ и Обединеното кралство се съгласиха да изпратят още милиарди военна помощ на Украйна.

Служители на Владимир Путин поставят последните щрихи на публична изложба на пленени оръжия на НАТО в Москва. Военното оборудване включва британски превозни средства, германски танкове и американски артилерийски оръжия, всички заловени в безупречно състояние от продължаващата война в Украйна.