Прокуратурата на Германия пое разследването на смъртта на двама украински войници в страната поради възможен политически мотив.

Двамата мъже, на 36 и 23 години, бяха намушкани с нож в Южна Германия, където се възстановяваха. Полицията съобщи, че те са били открити пред търговски център в Мюрнау в събота (28 април) вечерта.

По-късно е бил арестуван 57-годишен руски гражданин по подозрение в убийство.

Предварителните разследвания сочат, че тримата души са се познавали, но в съответствие с германските правила за защита на личните данни имена не се съобщават.

"Мотивът за престъплението засега е неясен, въпреки че не може да се изключи политическа мотивация и се разследва във всички посоки", са съобщили от главната прокуратура в Мюнхен.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба е в контакт с германските правоприлагащи органи по случая", са допълнили от съобщението на властите.

Der Spiegel, позовавайки се на прокуратурата в Мюнхен, писа, че "заподозреният за нападението е задържан същата вечер в силно нетрезво състояние, не е оказал съпротива при задържането". Още на 28 април е издадена заповед за арест на 57-годишния руснак.