Обединеното кралство планира да оборудва армията си с хиперзвукови ракети до 2030 г., съобщава The Telegraph, като се позовава на свои източници.

"Министерството на отбраната настоява, че новото оръжие ще бъде проектирано и сглобено изцяло във Великобритания, като се разбира, че крайният срок за въвеждането му на въоръжение е определен за 2030 г.", са посочили източниците.

Отбелязва се, че плановете на Обединеното кралство за разработване на хиперзвукова ракета все още са на ранен етап и все още не е ясно дали тя ще бъде изстреляна от земя, море или въздух.

Новината идва, след като премиерът на Великобритания Риши Сунак обеща да изразходва 2,5 % от брутния вътрешен продукт за отбрана до 2030 г.

Военен източник в правителството на страната е заявил, че ако лидерът на лейбъристите Кийр Стармър дойде на власт в Обединеното кралство, военните ще трябва да ограничат проекта за ракетите поради недостатъчни инвестиции.

Източниците също така са посочили, че Обединеното кралство може да закупи хиперзвукови ракети от САЩ, ако има нужда от по-бързо получаване на този тип оръжие.

Хиперзвуковите ракети са тези, способни да достигнат скорост над 5 Маха (6000 километра в час на повърхността на Земята). Благодарение на тази скорост те са практически неуязвими за съвременните системи за противоракетна отбрана. 

САЩ, Русия и Китай са основните играчи в надпреварата за хиперзвукови оръжия, но други страни, като Северна Корея и Иран, твърдят, че са тествали хиперзвукови оръжия.

Миналия месец САЩ тестваха хиперзвукова крилата ракета на атол на Маршаловите острови в съобщение до своя съперник в Тихия океан - Китай. Това е последният от редица тестове на хиперзвукови оръжия, които страната е извършила през последните години.