НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова обсъди с бизнесмени от Саудитска Арабия възможностите за инвестиции в България

Министър Николина Ангелкова обсъди с бизнесмени от Саудитска Арабия възможностите за инвестиции в България

11 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Риад. Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Рияд с Абдул Маджер Ал Кохаир, главен изпълнителен директор на AbdulMohsin Al-Hokair holding group, и обсъди с ръководния екип на корпорацията възможностите за инвестиции в България. Разговорът бе част от програмата за работното ѝ посещение тук по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
Страната ни предлага много добро партньорство на бизнеса с благоприятната си данъчна система и икономическите стимули за големи инвеститори. "Опциите за такива проекти в туризма са в най-различни направления – хотелска база и прилежаща инфраструктура за летни и зимни ваканции, балнео-, СПА и уелнес центрове, социализация на туристически обекти и др.", съобщи министър Ангелкова. Този потенциал е очертан в Картата на инвестиционните проекти, която Министерството на туризма създаде, за да насърчи предприемачите.
Министърът изрази задоволството си от проявения интерес от Саудитска Арабия към изграждане и модернизация на висококатегорийни обекти по Българското Черноморие и в туристически зони във вътрешността на страната. Тя акцентира върху потенциала и на големите ни зимни курорти Банско, Боровец, Пампорово, които привличат вниманието не само на растящо число чуждестранни туристи, но и на организаторите на авторитетни международни ски състезания.
Домакините потвърдиха оценката си за България като перспективно място за инвестиции, което предлага много добри финансови условия. Ръководството на холдинга увери, че този интерес са засилва в различни стопански сфери – туризъм, хранително- вкусова промишленост, производство на питейни води и месо, преработвателни индустрии и др.
Двете делегации се споразумяха да насърчават взаимоизгодното партньорство с актуална рекламна и маркетингова информация, както и при участията на двете държави в международни бизнес форуми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова представи в Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия възможностите за инвестиции по Черноморието ни

Министър Николина Ангелкова представи в Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия възможностите за инвестиции по Черноморието ни

10 Октомври 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Рияд. Възможностите за разширяване на сътрудничеството със Саудитска Арабия и за привличане на повече инвестиции към Българското Черноморие обсъди в Рияд министърът на туризма Николина Ангелкова с Ясир Отхман Ал-Румаян, изпълнителен директор на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Двамата се обединиха около становището, че между страните има много неизползвани възможности за стимулиране на инвестициите в различни икономически сфери, особено в туризма.
Министър Ангелкова припомни успеха от посещението на българския премиер Бойко Борисов в Саудитска Арабия начело на голяма делегация през ноември 2017 г., като изтъкна, че то е доказателство за политическата воля за ползотворно сътрудничество между двете държави. След тази първа по рода си мащабна визита двустранното сътрудничество се активизира и за нас е много важно да продължаваме да го развиваме, каза тя.
Туризмът е хоризонтална политика и можем да привличаме инвестиции в много сектори, свързани с предлагането на туристически услуги. България отчита устойчиви ръстове в туризма през последните години, което стимулира реализацията на бизнес проекти от различни държави, заяви министър Ангелкова и даде конкретни примери с хотелиерството, изграждането на балнео- и СПА комплекси, популяризирането на артефакти, на които България е много богата, производството на минерална вода и др.
Тя представи огромния туристически потенциал на страната ни за масов и специализиран туризъм. Преди няколко години България имаше имиджа на нискобюджетна дестинация, но вече се утвърждава като предпочитана дестинация за висококачествени услуги на разумна цена, стана ясно от изявлението й. По време на срещата бе направена презентация за България като маршрут за четири сезона и отлично място за инвестиции, особено по Черноморието.
Изпълнителният директор на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Ясир Отхман Ал-Румаян увери гостите си, че страната му има интерес да разширява инвестициите си в чужбина и туристическият сектор на България е перспективен в това отношение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова разговаря в Рияд с принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, тя е на работно посещение в Саудитска Арабия по негова покана

Министър Николина Ангелкова разговаря в Рияд с принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, тя е на работно посещение в Саудитска Арабия по негова покана

10 Октомври 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в Рияд с Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на Саудитска Арабия. Тя е на работно посещение в страната по негова покана заедно с представители на българския туристически бизнес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По време на срещата министърът подчерта, че кралството е сред желаните партньори на България за сътрудничество в различни сфери, и предстои откриване на българско посолство в Рияд.
Значимо събитие в досегашната история на двустранните отношения е официалната визита на министър-председателя Бойко Борисов в кралството през ноември 2017 г., посочи министър Ангелкова и изказа благодарност към Негово Кралско Височество за организираното посещение за нашата делегация в Саудитския национален музей. Тогава принцът запозна гостите с експозицията „Пътищата на Арабия“, част от фонда на културната институция, и бяха обсъдени възможностите за размяна на пътуващи музейни изложби в двете столици.
По време на правителственото посещение миналата година бе изразена политическа воля за постигане на бърз напредък и решително засилване на взаимния диалог между компетентните институции на двете страни на различни нива, акцентира министър Ангелкова. Тя посочи, че са в ход конкретни стъпки по Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, което бе подписано в София лично от принца по време на визитата му в българската столица през октомври 2016 г. Тогава той успя да разгледа някои от природните и културните забележителности в региона. Освен в Рияд министър Ангелкова имаше през последните две години ползотворни срещи с него в рамките на важни икономически и туристически форуми в Мадрид, Чънду, Буенос Айрес
Нашата страна предоставя изключително благоприятни условия за бизнес партньори и чуждестранни инвеститори, каза министър Ангелкова. Според нея бъдеща авиовръзка между България и Саудитска Арабия ще допринесе за сближаването и опознаването на двете страни и за разгръщане на потенциала им като икономики и туристически дадености.
Министър Ангелкова обърна внимание и върху политиката на България да развива устойчив туризъм чрез популяризиране на културното наследство. Наша е идеята за създаване на обща карта на европейските културно-исторически забележителности, както и на Общ балкански туристически маршрут, чиито основни теми е наследството на ЮНЕСКО, съобщи тя.
Министърът отправи и лична покана към Негово Кралско Височество за участие в предстоящия Втори международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който се подготвя съвместно със Световната организация по туризъм към ООН през ноември 2018 г. В изпълнение на ангажиментите по меморандума за разбирателство предстои посещение в България на представители на саудитската Комисия по туризъм и национално наследство през 2019 г., по време на което ще бъде дискутирана връзката между туризма, занаятчийството и промотирането на изкуствата. Предвижда се да бъде проведен и съвместен бизнес форум. България ще се представи като конкурентна дестинация за четири сезона и на туристическото изложение Jeddah Intl. Travel & Tourism Exhibition и Riyadh Travel Fair през следващата година, бе анонсирано на срещата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова се срещна в Рияд с д-р Хамад Ал Базай, зам.-министър на финансите на Саудитска Арабия

Министър Николина Ангелкова се срещна в Рияд с д-р Хамад Ал Базай, зам.-министър на финансите на Саудитска Арабия

10 Октомври 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със зам.-министъра на финансите на Саудитска Арабия д-р Хамад Ал Базай в рамките на работната си визита в Рияд. Тя е в столицата на арабската държава по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. На срещата с д-р Базай бяха обсъдени възможностите за разширяване на съвместното сътрудничество с цел привличане на повече туристи и инвестиции от двустранен интерес. За насърчаване на този процес в България е създаден много подходящ бизнес климат, посочи министър Ангелкова. Тя подчерта, че нашата страна отчита най-ниски разходи за правене на бизнес в рамките на Европейския съюз. Най-малък в общността е и корпоративният данък от 10%, което конкурира показателите в редица страни от региона и Централна Европа - 15% в Сърбия, 16% в Румъния, 19% в Полша. Министър Ангелкова съобщи, че туризмът формира около 12 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и е стратегически сектор. В резултат на усилената ни работа съвместно с бизнеса постигнахме рекордни резултати за последните години след създаването на самостоятелното Министерство на туризма. За първите осем месеца на 2018 г. около 7 млн. чуждестранни туристи са избрали да посетят България, което е ръст от близо 6 на сто спрямо същия период на миналата година. Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм от януари до юли включително - над 8% повече в сравнение със същите месеци на 2017 г., съобщи още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова се срещна с инвеститори и представители на туристическия бизнес в Саудитска Арабия

Министър Николина Ангелкова се срещна с инвеститори и представители на туристическия бизнес в Саудитска Арабия

9 Октомври 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с инвеститори от Саудитска Арабия и представители на Националния туристически комитет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Домакин на дискусията в Рияд бе д-р Сауд Ал Масхари, генерален секретар на Съвета на саудитските камари.
Българският министър е на работно посещение в страната по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата. В делегацията са и представители на българския туристически бизнес.
България е конкурентно място за чуждестранни инвестиции, защото предлага благоприятна данъчна среда и насърчава чрез законодателството си такива проекти. „Осигурени са правителствени стимули, социална сигурност, имаме високообразовани експерти, както и квалифицирана работна ръка", заяви министър Ангелкова.
Тя подчерта, че туризмът е приоритетен сектор за българското правителство и е сред структуроопределящите отрасли на икономиката. „Благодарение подкрепата на премиера Бойко Борисов бе създадено самостоятелно Министерство на туризма", коментира министър Ангелкова и допълни, че секторът се развива устойчиво, като през последните три години отбелязва рекордни резултати за цялата си история. Близо 7 млн. чуждестранни туристи са избрали дестинация България за първите осем месеца на 2018 г., което е ръст от почти 6 на сто спрямо същия период на предходната година. Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година - над 8% повече в сравнение с тези месеци на 2017 г.
Министърът отбеляза и ръстовете на туристите между двете държави, постигнати през последните 2 г. През 2017 г. 1143 туристи от Саудитска Арабия са посетили България. За първите 8 месеца от 2018 г. те са вече 946, което е ръст от 13,4% спрямо същия период на миналата година. Също през 2017 г. 267 българи са пътували до арабската страна като крайна дестинация и това е с 13,1% повече спрямо 2016-а.
Министър Ангелкова презентира пред саудитския бизнес създадената от Министерството на туризма Карта на инвестиционните проекти в България, в която са включени предимно общински проекти с възможност за публично-частно партньорство. Те са в диапазон за инвестиции от 500 хил. до 200 милиона щатски долара и включва идеи за изграждане на СПА центрове в различни общини. Вложенията в строеж на луксозни 4- и 5-звездни хотели, към които Саудитска Арабия проявява подчертан интерес, са важна предпоставка за привличане на висок клас туристи. „Това прави дестинацията конкурентоспособна и търсена от много чуждестранни гости", подчерта министърът.
Тя отбеляза още, че България е сред най-богатите страни в Европа по брой артефакти, и обърна внимание, че от създаването си туристическата администрация подкрепя бизнеса в усилията му да превърне страната в целогодишна дестинация. Министерството насърчава реализацията на кадрите в туризма чрез партньорството си с водещи университети като Софийския и УНСС, акцентира българският министър. Сред основните приоритети на правителството е развитието на инфраструктурата, което също привлича много инвестиции.
Друг важен акцент в работата ни е развитието на специализирания туризъм. „Създадохме 8 културно-исторически дестинации и в процес на финализиране са 12 кулинарни и 7 балнео- и СПА дестинации, които покриват територията на страната и ще стимулират целогодишния приток на туристи по тези маршрути", поясни министър Ангелкова. Тя посочи още, че в Регистъра на туристическите фестивали и събития, поддържан от министерството, са включени над 1800 прояви, които се радват на голям интерес сред туристите. България е и сред водещите страни в Европа по източници на минерални води. Ето защо е голям потенциалът за двустранното сътрудничество в модернизацията на съществуващи и създаване на нови центрове за рехабилитация, включително на базата на минерални ресурси, стана ясно от думите ѝ.
Генералният секретар на Съвета на саудитските камари д-р Сауд Ал Масхари поздрави страната ни за постиженията ѝ в туризма и икономическите сфери, като подчерта, че сред бизнес средите в Саудитска Арабия интересът към партньорства с български предприемачи се увеличава. Домакините изтъкнаха, че за тях България е страна с динамично икономическо развитие, в която те виждат потенциал за привличане на много инвестиции. Такива проекти са възможни в хотелиерството, хранителната индустрия, инвестиции в рехабилитационни и терапевтични центрове за СПА услуги и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще бъде на работно посещение в Саудитска Арабия

Министър Николина Ангелкова ще бъде на работно посещение в Саудитска Арабия

8 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на туризма Николина Ангелкова заминава на работно посещение в Саудитска Арабия по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. По време на срещите си министър Ангелкова ще представи страната ни като атрактивна дестинация за четири сезона, която предлага висококачествен туристически продукт и конкурентни условия за реализация на инвестиционни проекти. В столицата Рияд се предвижда да се проведат двустранни разговори на министър Ангелкова в Министерството на икономиката и националното планиране, Министерството на финансите, Саудитския публичен инвестиционен фонд. На среща в Съвета на търговските камари на Саудитска Арабия ще бъдат обсъдени перспективите пред двустранното сътрудничество в туризма, към който арабските партньори проявяват подчертан интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.