Магдалена Малеева е новият капитан на България за "Били Джийн Кинг къп". Най-малката от сестрите Малееви заменя на поста Дора Рангелова.

Първото предизвикателство за Магдалена Малеева на този пост е участието на България в първа група на Евро-африканската зона на "Били Джийн Кинг къп". Надпреварата ще се проведе в Оейраш (Португалия) от 8 до 13 април.

Освен България на турнира в Португалия ще участват отборите на Австрия, Дания, Гърция, Унгария, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Швеция, Турция и домакините от Португалия.

В кариерата си Магдалена Малееви достига до четвърто място в ранглистата на WTA. Участва на Олимпийските игри в Барселона, Атланта и Атина.

Като състезател за отбора на България за "Фед къп" ("Били Джийн Кинг къп") записва общо 41 мача (24 победи и 17 загуби).

Магдалена е европейска шампионка за девойки до 14 г. през 1988 г. Тя придобива статут на професионална тенисистка през 1989 г. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 г. С това сестри Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на женската асоциация WTA. Сред големите ѝ успехи са несъмнено победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти – през 1994, 1995 и 2002 г. Последната си титла от турнира Магдалена описва като "най-добрата седмица в кариерата си" като по пътя към трофея тя побеждава Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.

С победата в Бирмингам през 2003 г. Магдалена става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996 става номер четири в световната ранглиста.

Печели 11 титли на сингъл (10 WTA 1 ITF) и шест титли на двойки (5 WTA 1 ITF).

След края на тенис кариерата си Малеева се завръща в България, където активно развива екологичната инициатива "Горичка", участва в създаването на Тенис клуб Малееви в София, както и на производство на био храни.

През 2011 и през 2012 година е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България. През юли 2015 година, Малеева заедно с Рене Стъбс печелят Уимбълдън за ветерани.

През юли 2004 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков. Имат три деца – Юлия, родена през юни 2007 г., Марко, роден през декември 2008 г. и Нина, родена през август 2012 г.