Селекционерът на мъжкия ни национален отбор Пламен Константинов обяви състава на България за олимпийската квалификация за Игрите в Париж 2024, която ще се проведе в Китай (30 септември-8 октомври).

Селекционерът на мъжкия национален отбор събира отбора за първа тренировка след Европейското първенство в сряда, 13 септември, а подготовката на тима ще се проведе в столичната зала "Христо Ботев".

Групата е от 14 играчи и в нея има три промени в сравнение със състава от ЕвроВолей 2023. От нея липсват опитните Теодор Салпаров и Георги Братоев, които по-рано обявиха своето оттегляне от националния отбор, както и Светослав Гоцев.

Като разпределител е повикан Симеон Николов. 16-годишният волейболист на Левски е част от други два национални състава – до 19 години и до 21 години. На поста либеро ще играе Мартин Божилов, а Стефан Чавдаров заема мястото на Гоцев като централен блокировач.

Състав на България за олимпийската квалификация в Китай:

Разпределител: Георги Сеганов, Симеон Николов

Диагонал: Цветан Соколов

Посрещач: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Николай Пенчев

Централен блокировач: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Стефан Чавдаров

Либеро: Мартин Божилов, Симеон Добрев

България е в Група "С", която ще се проведе в Китай. Националите ни ще играят седем мача, като съперници са ни Китай (30.09), Полша (01.10), Аржентина (03.10), Холандия (04.10), Канада (06.10), Мексико (07.10), Белгия (08.10). Квоти взимат завършилите на първите две места.