Националният отбор на България за жени под 18 години се събра за микро лагер преди втората квалификация за Европейско първенство. Тимът, воден от Антонина Зетова, ще проведе общо пет тренировки в столичната зала "Христо Ботев" от днес до сряда (19-21 февруари).

България ще направи нов опит да завоюва квота за шампионата при жените под 18 години. ЕвроВолей 2024 в тази възрастова група ще се проведе в Румъния и Гърция от 1 до 13 юли. Младите "лъвици" бяха много близо до класиране по-рано през годината, след като достигнаха до финал в първия зонален квалификационен турнир, проведен в София. Там обаче отстъпиха пред Турция с 2:3.

Националките попаднаха в Група Е на втория квалификационен кръг (11-14 април). Там ще спорим с отборите на Дания, Литва и домакина Австрия. По регламент на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) в групите се играе по системата "всеки срещу всеки", а на база крайно класиране квоти получават отборите, заели първо място в петте групи, и четирите най-добри втори отбори. Двубоите от нашата група ще се играят в спортен център "Ландес" в близост до Виена.

Зетова ще събере своите избранички за същински лагер на 18 март. По време на него са планирани три контроли срещу Испания, чийто отбор ще пристигне у нас. Проверките в София ще се проведат в три последователни дни - 28, 29 и 30 март.

Програма на България за европейската квалификация в Австрия:

11 април срещу Дания от 20:30 ч. (българско време)

12 април срещу Литва от 20:30 ч.

13 април срещу Австрия от 20:30 ч.