Националният отбор на България за жени под 18 години се класира за полуфинал на Балканското първенство в Албания. Селекцията на Антонина Зетова записа втора чиста победа във втория си мач от шампионата, в който се изправи срещу домакина - 3:0 (25:5, 25:11, 25:15) гейма. И днес, подобно на мача срещу Румъния, съперникът бе сломен за час.

С двете победи в Група А младите ни "лъвици" със сигурност продължават към елиминациите, а в четвъртък (20 юни) излизаме в директен спор за първото място срещу Северна Македония. Двубоят е с начало 16:30 ч. (наше време). Македонките също са с две победи дотук – 3:1 срещу Албания и 3:0 срещу Румъния.

Изключително начало за българския тим срещу Албания, в който показахме перфектна игра във всеки един компонент - начален удар, посрещане и атака. Заявката бе дадена с бърз аванс за нас от 6:0, като албанският щаб взе ранно прекъсване, но това не помогна. След продължително разиграване домакинът постигна първата си точка, но бе далеч от класата ни. Направихме серия от 11 поредни точки, за да излезем напред с 20:3, като последните две точки бяха след ас на Калина Венева. Албанките успя да сложат край на унизителната серия, но за кратко. Стигна се бързо до геймбол след тяхна грешка на начален удар, а още при втората възможност затворихме частта при 25:5.

Силният сервис на България продължи да затруднява домакина и във втория гейм. С ас на Симона Иванова поведохме с 2:0, а малко по-късно атака на Една Тодорова по диагонала ни донесе 7 точка срещу едва 3 на съперника. След това обаче албанките записаха първа своя серия от 3 т. и се доближиха само на една. Момичетата на Зетова не се отпуснаха и на свой ред направиха поредица от 5 точки. Хубава двойна блокада и 12:6 за нас. Освен отлично представяне в атака, българките успяваха бързо да се организират в защита и да завършват подобаващо контраатаките си. Разликата стана двуцифрена – 19:9. Асовете за България продължиха и Симона Иванова се отчете с още два поредни за 22:9. Блокаут и геймбол за младите "лъвици" при 24:11. Ас на Никол Окоро и тимът ни поведе с 2:0.

С ас на Една Тодорова бе дадено началото на третата част. За първи път Албания обаче поведе в мача - 5:1, което накара Зетова да вземе ранен таймаут. След него серията за албанките продължи на 7 поредни точки. Успяхме да я прекъснем при 2:7 след грешка при посрещането на съперника. С ас на Габриела Жекова се доближихме на 2 точки – 7:9. Божидара Иванова също показа отличен сервис и изравнихме при 10:10, което накара албанския щаб да вземе прекъсване. Оттам обратът не закъсня. Бързо поведохме със 17:12. След блокаут водехме с 22:14. Божидара Иванова с атака по диагонала реализира и победната точка за 25:15 в третия гейм.

Най-резултатна срещу Албания стана Божидара Иванова с 12 точки, като половината от тях дойдоха от начален удар – 6 т. С 11 точки днес се включи центърът Симона Иванова, който също записа 4 точки от начален удар. 9 точки добави Една Тодорова, а по 8 – Никол Окоро и Александра Китипова.

България записа 22 аса срещу Албания! Нито една точка не дойде от блокада, но до някъде това бе и заради играта в нападение на съперника. В атака постигнахме 47%, като 14-годишната Божидара Иванова показа показател в атака от 83%.