Разработената от Европа и САЩ стратегия по отношение на конфликта в Украйна претърпя пълен провал. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто в изказване в един от водещите японски мозъчни тръстове Sasakawa Peace Foundation, предава ТАСС.

"Стратегията, която беше разработена от Европа и САЩ като отговор и реакция на войната, се провали напълно“, увери първият дипломат на Будапеща, отбелязвайки, че подобно виждане "противоречи на либералния мейнстрийм в Европа“, но е в съответствие с възгледите на "световното мнозинство“.

"Когато обсъждахме първия пакет [от санкции] преди повече от две години, повдигнах въпроса [каква е целта на ограничителните мерки]. Отговорът беше: "Петер, целите на санкциите са следните: Русия да бъде поставена на колене икономически и да се доближи до края на войната. Русия на колене ли е? Далеч не. По-близо ли сме до края на войната? Определено не“, подчерта министърът.

В същото време Сиярто отбеляза, че европейската икономика е пострадала от санкциите, а западноевропейските страни, които са "много горди, че се отърват от руските енергийни ресурси“, всъщност ги купуват индиректно.