Във вторник, 21 май, руските войски са се приближили до централната част на Волчанск, град в североизточна Украйна, който те атакуваха през последните 10 дни като част от нова офанзива в региона.

Както пише The ​​New York Times, заместник-председателят на Харковската областна държавна администрация Роман Семенуха заяви, че украинските войски са загубили около 40% от града, а руските войски настъпват от север.

Карти на бойното поле от открити източници, съставени от независими групи, също показват, че Русия сега контролира северната част на града, чието население преди войната е 17 000 души.

Волчанск, който се намира само на осем километра от руската граница, се превърна в основна цел на новата офанзива на Москва. Както американски служители, така и руският президент Владимир Путин заявиха, че офанзивата е част от усилията за създаване на буферна зона. Анализаторите и военните казват, че намерението е да изтласка украинските сили от границата, за да им попречи да обстрелват руски градове с артилерия.

"Силите на Кремъл ще се опитат да постигнат допълнителни печалби през следващите седмици и ще се опитат да създадат буферна зона по украинската граница“, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в понеделник по време на среща със западните съюзници.