Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак поднесе публично извинение на гражданите на страната за скандала, избухнал в резултат на публикувано в понеделник разследване за причините за масово заразяване на кръвта на пациенти с хепатит и ХИВ след трансфузии през 70-те години на миналия век, съобщава вестник The Guardian.

"Това е извинение от страна на държавата към всеки един човек, засегнат от този скандал. Не трябваше да бъде така. <...> От името на това и всички (предишни) правителства от 1970 година насам, поднасям моите искрени извинения“, заяви премиерът в реч пред Камарата на общините (долната камара на парламента).

Сунак подчерта, че денят на публикуване на доклада е "ден на позор за британската държава“. Той благодари на отговорните за разследването и обеща обезщетения на пострадалите.

На 20 май председателят на разследващата скандала група Браян Лангстаф публикува доклад след петгодишно проучване защо британци, лекувани от Националната здравна служба, са получили заразена кръв по време на трансфузия. Според Лангстаф правителството на тогавашния премиер Маргарет Тачър не е реагирало правилно на заплахата от заразяване, наричайки инфекциите случайни, което според ръководителя на комисията не е вярно. Отбелязва се, че повече от 30 000 британци са се заразили с ХИВ и хепатит С в резултат на кръвопреливания през 70-те и 80-те години на миналия век, а около 3000 души са починали.