САЩ настояват страните от Г-7 да дадат заем на Украйна преди евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, съобщава британският вестник Financial Times.

Предполага се, че заемът ще бъде издаден срещу гаранции за бъдещи печалби, получени от замразените руски активи. Според източници на Financial Times, ако планът бъде одобрен, страните от Г-7 може да предоставят на Киев 50 милиарда долара още това лято.

Канада и Обединеното кралство незабавно одобриха плана, а Германия склони на по-късен етап. Някои членове на Г-7 обаче, включително Италия, Франция и Япония, се противопоставиха, опасявайки се, че може да създаде прецедент и да навреди на финансовите пазари. Те обаче са подложени на натиск от САЩ, които се стремят да постигнат споразумение на срещата на върха през юни, разкриват западни служители.

Един от събеседниците на вестника подчертава, че САЩ са заинтересовани от отпускането на средства на Украйна преди ноември, в случай че Тръмп се върне на власт след президентските избори: "Дори ако Тръмп спечели, парите вече ще бъдат налични“, обяснява той.