В северната част на Харковска област, където руските войски продължават да атакуват граничните райони, боевете вече се водят в центъра на Волчанск. Това обяви в интервю за медиите украинският военен експерт Константин Машовец, съобщава изданието "Страна.ua“.

"Врагът, очевидно, въведе допълнителни сили и средства в битката на Харковското оперативно направление“, изрази увереност Машовец.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не споменава Волчанск в последния си доклад. Говорителят на групировката войски "Хортица“ на свой ред заяви, че ситуацията в града и на фронта в Харков като цяло е стабилизирана.

В същото време базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърждава, че геолокационни кадри, публикувани на 18 май, показват напредването на руските войски на север от река Волча към центъра на града.

Преди това украинският ресурс DeepState съобщи, че руснаците са успели да напреднат във Волчанск и околностите му.

Министерството на отбраната в Москва посочва, че ВСУ са направили опит за контраатака в района на Волчанск. Руската администрация за Харковска област твърди, че армията на Москва контролира около 40% от града.