Руските войски се опитват да създадат напрежение по цялата линия на държавната граница на Украйна в Харковска област и да отслабят ресурсите на страната. Според създателя на батальона "Кракен“ Константин Немичев наистина е имало пробив на два участъка на фронта, но отбранителните сили са отвърнали, предава УНИАН.

"Сега тази линия на фронта се стабилизира, след което трябва да прогоним окупаторите“, отбеляза той, като очерта три точки, поради които Украйна имаше проблеми по време на руската офанзива.

Укрепления

"Имаше първа защитна линия, но не от това качество, което трябваше да бъде. Проблемът е, че започна да се строи 2-3 месеца преди тази офанзива на фона на обществения отзвук“, казва основателят на "Кракен“.

"Ръководителите, които са подписали акта за приемане на укрепленията, са отстранени: Въпросът е - ще бъдат ли наказани, или както винаги? Бих дал най-малкото държавна измяна“, отбеляза военният.

Миниране

Немичев отбеляза, че това е задължение на подразделенията, които са стояли на границата 1,5 години и не са подготвили позицията, а регионалните власти, които не са евакуирали веднага граничната зона, са позволили на фермерите да разминират нивите и не са създали крепости.

Териториалната отбрана

Военният отбеляза, че този организъм е бил актуален шест месеца след пълномащабното нахлуване на Русия и ще бъде актуален след края на военните действия.

"Сега това е "куфар без дръжка“ за силите на отбраната, защото те не разполагат с достатъчно тежко оръжие, поради което не могат да водят пълноценни бойни действия. Уважавам момчетата, които се бият там. Но според мен отдавна беше необходимо да се укрепят боеспособните бригади на въоръжените сили на Украйна със сили на ТРО“, отбеляза той, като добави, че това са само основните проблеми.

Немичев отбеляза още, че ВСУ са успели да реагират навреме и да противодействат успешно на руснаците.

"Не изключвам, че ще има още вълни на изостряне. Ще се опитат да щурмуват и други участъци от границата, във Волчанск ще има челни щурмове. Но това, което вече са загубили, е ефекта на изненадата. Тя вече няма да бъде там. Нашата армия е готова“, завърши той.