Обстановката в Харковска област остава тежка. Силите за отбрана са успели да стабилизират ситуацията, по-специално в град Волчанск. Това заяви говорителят на ОСГВ "Хортица“ Назар Волошин, цитиран от РБК-Украйна.

"В момента в Харковска област обстановката и оперативната обстановка остават тежки, тя се променя динамично, но нашите сили за отбрана и всички участващи части успяха да стабилизират ситуацията, особено в град Волчанск“, подчерта той.

Волошин добави, че руснаците не се отказват от опитите за пробив на отбраната на ВСУ при Липци, Волчанск и Старица.

"Нашествениците комбинират наземни атаки, разбира се, с въздушни удари, които използват авиацията именно за нанасяне на ракетни и бомбени атаки по Харков и други населени места в региона“, посочи той.

Представителят на "Хортица“ добави, че на Харковско направление през изминалото денонощие руснаците са извършили 83 атаки, а от тази сутрин вече са станали 5 военни сблъсъка.

"Трябва да отбележа, че броят на сблъсъците с противника е намалял почти наполовина в сравнение с предходния ден, разбира се, противникът не престава да концентрира усилията си в посока Стрелеча, Липци и за превземане на град Волчанск и последващ достъп до Белий Колодез и започване на офанзива точно в тила на нашите войски“, отбеляза той.

Волошин добави, че в близост до границите руснаците са създали и значително укрепили оперативно-тактическа групировка войски.

"Въпреки това нашите сили за отбрана се държат, опитвайки се да изтласкат окупационните сили в посока на село Глубокое и в района на Волчанск, където противникът възнамеряваше да се закрепи в постройките. Но нашите защитници правят всичко възможно да му попречим да направи това“, заяви той.