Докато F-16 може да се похвали с надеждност и гъвкавост, усъвършенстваните стелт способности на Су-57 представляват значително предизвикателство за Украйна, въпреки че нивата на производство на самолета остават ниски и самата програма е изправена пред многобройни неуспехи, пише американското издание Newsweek.

Освен стелт технологията, Су-57 може да се похвали с двигатели с векторизация на тягата, което ви позволява да променяте посоката на тягата на двигателя, за да контролирате позицията или ъгловата скорост на самолета. В допълнение към това Су-57 има разнообразен набор от оръжия.

Су-57 може да лети със скорости, които са два пъти по-високи от скоростта на звука, на височина от почти 60 хиляди фута (повече от 18 хиляди метра) и на разстояние от повече от 1800 мили (повече от 2800 км).

В същото време F-16 е способен да лети със скорост над 2 Маха (около 1500 мили в час) и да работи на височини до 50 000 фута, което е малко по-ниско от това, което може да лети Су-57. F-16 има боен радиус от приблизително 340 мили с вътрешен капацитет за гориво и фериботен обхват от повече от 2000 мили с външни резервоари.

Американските самолети имат модернизирани радари, като AN/APG-66, които могат да проследяват цели както във въздуха, така и на земята на разстояние над 60 мили.

Въпреки това американците смятат F-16 за един от най-трудните за поддръжка сред самолетите на своите ВВС. Този факт може да бъде също толкова предизвикателство за украинците, колкото и самите полети.

"За да бъде F-16 ефективен, Украйна трябва да създаде и поддържа обширна инфраструктура за поддръжка и логистика“, казва пенсионираният полковник от морската пехота на САЩ Марк Кенсиан пред Newsweek. Според него появата на F-16 няма да доведе до незабавна промяна на ситуацията.