В Южния военен окръг на Русия започна първият етап от учението с практическа подготовка по подготовка и използване на нестратегическо ядрено оръжие, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"В съответствие с указанията на върховния главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация в Южния военен окръг започна първият етап от учението с практическа отработка на подготовката и използването на нестратегическо ядрено оръжие под ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили“, посочиха от военното ведомство.

Личният състав на ракетните формирования на Южния военен окръг отработва учебно-бойни задачи по получаване на специални боеприпаси за тактическия ракетен комплекс "Искандер“, оборудване на ракети-носители с тях и скрито придвижване на позиции за подготовка за пускове.

Войниците от авиационните подразделения на ВКС на РФ се обучават да монтират специални бойни части на авиационно оръжие, включително аеробалистични хиперзвукови ракети "Кинжал“, както и да извършват полети до определени райони за патрулиране.

 "Провежданото учение е насочено към поддържане на готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие за реагиране и безусловно осигуряване на териториалната цялост и суверенитета на руската държава в отговор на провокативни изявления и заплахи на отделни западни служители срещу Руската федерация“, отбелязват от руското военно ведомство.

Министерството публикува и кадри от учението. Видеото показва разгръщането на ОТРК "Искандер“ и монтирането на ракети върху тях, както и носителя на хиперзвуковите ракети "Кинжал“ – изтребителя МиГ-31 на летището.

В началото на май Генералният щаб на руските въоръжени сили, по указание на президента Путин, започна подготовка за провеждане в близко бъдеще на учения, които ще тестват подготовката и използването на нестратегически ядрени оръжия. Руското външно министерство заяви, че маневрите трябва да се разглеждат в контекста на неотдавнашните войнствени изявления на западни служители и дестабилизиращите действия на НАТО.

Президентът Владимир Путин нарече ученията "планова работа“.