Искането на главния прокурор на Международния наказателен съд (МНС) за издаване на заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната на страната Йоав Галант във връзка с операцията в Ивицата Газа създава сериозни политически и дипломатически проблеми на президента на САЩ Джо Байдън, пише британският вестник Financial Times.

Байдън нарече този ход "възмутителен“ и обеща подкрепа за Израел "в лицето на заплахи за неговата сигурност“. Въпреки това, според изданието, "страстната защита на президента на САЩ на Израел и Нетаняху заплашва да задълбочи разделенията относно войната в Газа в рамките на неговата Демократическа партия, която се готви за тежка изборна битка“.

В допълнение, всякакви ответни мерки на Вашингтон срещу МНС биха могли да "подкопаят усилията на САЩ да се позиционират като посредник в преговорите за прекратяване на конфликта и допълнително да намалят доверието в тях сред страните от т.нар. Глобален Юг“,отбелязва FT.

Вашингтон отдавна има трудни отношения с МНС. САЩ не са член на съда и исторически са се опитвали да се дистанцират от него поради опасения, че може да се превърнат в обект на разследване за действията им в конфликти като Ирак и Афганистан. В същото време Вашингтон подкрепи разследването на МНС срещу руския президент Владимир Путин.