Фармацевтичната компания AstraZeneca възнамерява да увеличи приходите си до 80 милиарда долара до 2030 година, в сравнение с 45,8 милиарда долара, получени през 2023 година, става ясно от прессъобщение.

Компанията планира да постигне този растеж чрез увеличаване на продажбите в сегментите на онкологията, биофармацевтиката и редките заболявания, както и чрез пускане на пазара на около 20 нови лекарства преди края на десетилетието. Очаква се много от новите лекарства да достигнат пикови продажби от пет милиарда долара годишно.

Акциите на компанията поскъпнаха с 1,2% по време на търговията в Лондон във вторник. От началото на годината капитализацията е нараснала с 15,5% до 187,5 милиарда лири стерлинги (238,5 милиарда долара).

AstraZeneca е международна биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Обединеното кралство. Компанията разработва и комерсиализира лекарства предимно в областта на онкологията, кардиологията, нефрологията и метаболизма, респираторните и автоимунните заболявания и редките заболявания. Работи в повече от 100 страни по света.