Полското правителство вярва, че има тайно оръжие, с което да настрои Доналд Тръмп на руския президент Владимир Путин - изпадналите във властта популисти в страната, пише европейската редакция на Politico.

Когато в края на април Конгресът на САЩ деблокира пакет от помощи за Украйна в размер на 60,8 млрд. долара, депутатите от вече опозиционната полска партия "Право и справедливост“ (ПиС) побързаха да обявят, че това е станало благодарение на влиянието на един от тях - президента Анджей Дуда, който само няколко дни по-рано се срещна с Тръмп в своята обсипана със злато едноименна кула в Ню Йорк за два часа и половина разговор, за да обсъдят военните нужди на Украйна, както и да се срещнат с председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън.

"Големи аплодисменти за президента Анджей Дуда, който се сдоби с мощни ресурси за борба с руския империализъм", написа Дариуш Матецки, депутат от ПиС, в X.

"Президентът Анджей Дуда може да има пълното усещане за добре свършена работа за Полша и целия регион", добави Марчин Пшидач, друг депутат от ПиС.

А в политически разделената Полша - където правителството, ръководено от премиера Доналд Туск, и ПиС воюват за всичко - от ЕС до абортите, обществената телевизия, върховенството на закона, проекта за изграждане на ново летище и дори електрическите автомобили - "има необичайно срещано съгласие относно необходимостта да се подмазваме на Тръмп", пише европейската медия.

"Вярвам, че по време на срещата в Ню Йорк президентът се е съобразил с препоръката на полското правителство и е представил полската гледна точка по въпросите на сигурността", написа в Х Туск, който е стар враг на Дуда.

"По тези въпроси се нуждаем от максимално съгласие и минимални противоречия".

Причината е, че и двете страни са единни по отношение на риска, който представлява Русия, както и по отношение на опасността САЩ да излязат от НАТО и да изоставят Европа при второ президентство на Тръмп.

Но първостепенният национален интерес на Полша трудно може да бъде преведен в САЩ.

За ужас на ПиС разказът за триумфа на Дуда бързо се превърна в полска шега, увековечена в безброй полски мемета и дори в песен, а водещият на "Късното шоу" Стивън Колбърт се подигра на полския президент, че "се подмазва на Тръмп" и се среща с него "цял ден дуда".

Но ако оставим шегите настрана, срещата с Дуда съвпадна с промяната в политиката на Тръмп и на Републиканската партия за подпомагане на Украйна.

В рамките на един ден след срещата Тръмп, който преди това се изказваше благосклонно за Путин и обвиняваше Украйна за собствените си политически неволи, излезе в социалната си медия, за да заяви: "Както всички са съгласни, оцеляването и силата на Украйна би трябвало да са много по-важни за Европа, отколкото за нас, но те са важни и за нас!"

Моят приятел Дуда

Тръмп не обича нищо повече от това да му се гали егото, а ПиС и Дуда имат много практика в това да се подмазват на Доналд.

Политиците от ПиС редовно говорят на консервативни сбирки в САЩ, Дуда беше сред малкото чуждестранни представители, които се въздържаха да поздравят Джо Байдън за победата на изборите през 2020 г., а през 2018 г. правителството на ПиС дори обмисляше да нарече база в Полша "Форт Тръмп", за да примами Белия дом да разположи американски войски в Полша.

Заедно с унгарския министър-председател Виктор Орбан, полската ПиС отдавна е част от вселената на предпочитаните от Тръмп европейски партии. Предполагаемият кандидат на републиканците демонстрира симпатиите си към Дуда, когато двамата се срещнаха в Ню Йорк.

"[Дуда] е мой приятел и имахме четири страхотни години заедно и може би ще се наложи да го направим отново", заяви Тръмп. "Ние сме зад Полша докрай ... Много уважавам тази страна и много уважавам президента".

Въпреки че сегашното полско правителство се отнася с голяма внимание към Тръмп - Туск преди това нарече Тръмп "антиукраински настроен" и "проруски настроен" и подкани Джонсън да се заеме с пакета от помощ - вечерята с Дуда получи благословията на Варшава.