В нощта срещу 17 май украинската армия извърши най-мащабната атака с дронове срещу Севастопол и Новоросийск от началото на войната, като изстреля общо над 140 летателни апарата и 20 морски дрона, пише "Рибар“.

В Севастопол атаката продължи няколко часа. Безпилотните самолети са се движили от три посоки в Одеска област: атаки са отбелязани в Севастополския залив, близо до нос Фиолент и в района на Балаклава.

Общо частите на 31-ва дивизия на ВВС и ПВО на Русия са свалили 46 БЛА, пет са били потиснати от радиоелектронна борба. Още девет безпилотни летателни апарата са унищожени от стрелкови отряди на Кримската отбранителна група.

Един БПЛА все пак успя да достигне ПС Севастопол. Заради това по-голямата част от града остана без електричество. В момента електрозахранването се възстановява (поне две трети от абонатите вече са включени).

Едновременно с нападението на БПЛА Севастополският залив беше атакуван от седем безпилотни катера. Четири от тях успяха да пробият боновите заграждения и бяха унищожени на непосредствените подходи, а други три са унищожени близо до Севастопол.

Осмият БЕК е обездвижен от хеликоптер на военноморската авиация на Русиия и сега се опитват да го изтеглят на брега. Деветият дрон също беше свален западно от Севастопол.

Украинските въоръжени сили също атакуваха Краснодарския край. Основният удар падна върху Новоросийск. Целите са петролни депа, промишлена зона и градското пристанище. Общо над Новоросийск и на близките подстъпи са свалени над 60 БПЛА.

Има информация, че за атака на пристанището са използвани и безпилотни катери, но към момента не може да се потвърди или опровергае информацията.

Самите дронове, предвид маршрута на полета им, имаше голяма вероятност да влязат в Новоросийск през Азовско море, а изстрелването най-вероятно е извършено от района на Запорожие.

Освен това, на 16 май сутринта беше атакувано петролно депо в Туапсе. Видео от удара на дрона беше публикувано от местни канали. БПЛА е летял през планините: това показва, че дронът е прелетял около Новоросийск и е влязъл отзад през Горячий Ключ, заобикаляйки позициите на ПВО.

Както ясно виждаме, пише "Рибар“, атаките на Въоръжените сили на Украйна отново се увеличиха в броя на използваните средства. Това е най-мащабното нападение в цялата история на войната, чиято цел беше унищожаване на енергийни съоръжения в Севастопол и Краснодарския край, както и претоварване на системите за противовъздушна отбрана на Русия.

В момента има локални проблеми в няколко района на Севастопол; в града са въведени планирани енергоспестяващи спирания за извършване на ремонтни и възстановителни работи, но основният удар все пак е овладян.

Според анализаторите сега в тези райони трябва да се очаква не по-малко мащабна украинска ракетна атака.