Съединените щати са провели пореден "субкритичен експеримент“ като част от мониторинга на състоянието на ядрените бойни глави, съобщи на уебсайта си Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ към Министерството на енергетиката.

Уверява се, че 34-ият експеримент от този вид не нарушава мораториума върху ядрените опити и отговаря на критериите на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, тъй като не включва "самоподдържаща се суперкритична верижна реакция“.

"Планираме да увеличим честотата на тези субкритични експерименти, за да съберем важни данни за материалите, използвани в ядрените оръжия, без техническа необходимост да се връщаме към подземни ядрени тестови експлозии“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че експериментът е проведен на 14 май вечерта на ядрения полигон Лос Аламос, Невада. Получените данни ще бъдат използвани по-специално за подобряване на симулационния модел, който се използва за проверка на безопасността, надеждността и ефективността на ядрения арсенал на САЩ.

Субкритичната експлозия включва детонация на експлозиви около радиоактивен материал, без да се достигне критична маса и да се започне верижна реакция.