Ударите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с дронове от началото на годината са извадили от строя 14% от петролния капацитет на Русия и са довели до повишаване на вътрешните цени на горивата, съобщава Bloomberg, като се позовава на разузнавателни данни на Пентагона.

Загубата на част от руския капацитет за рафиниране на петрол е довела до повишаване на вътрешните цени с 20%-30% до средата на март и е наложила спиране на износа, за да се съсредоточи стрната върху задоволяването на вътрешното търсене. Това се посочва в оценката на Агенцията за военно разузнаване на САЩ, обобщена в доклад на генералния инспектор Робърт Сторч, който наблюдава процесите около помощта за Украйна.

"За да смекчи въздействието на тези удари, Русия забрани износа на бензин за шест месеца, считано от март, започна да внася петролни продукти от Беларус, планира внос и от Казахстан, и даде приоритет на доставките на петролни продукти през руските железници над другите видове транспорт“, се казва в доклада.

Публикуваният анализ обхваща само двумесечен период - от първото нападение на 21 януари в завода на "Новатек“ в Уст-Луга до ударите от 24 март срещу електроцентрала в Новочеркаск.

В същото време атаките срещу енергийни съоръжения "доведоха до незначителни прекъсвания на електрозахранването за руските военни и цивилното население“, тъй като "Русия има мощен производствен капацитет - третият по големина в света - и висока степен на излишък в своята мрежа“, се подчертава още в доклада.