Преустройството в правителството на Руската федерация показа, че президентът Владимир Путин планира да промени страната, превръщайки я в постоянно мобилизирана държава, която води война - с дълбоки последици за останалия свят, пише Марк Галеоти в статия за британския вестник The Times.

По думите му основната стъпка в тази насока е отстраняването на Сергей Шойгу, дългогодишният министър на отбраната, и заместването му с Андрей Белоусов, бивш вицепремиер на Русия.

"Новият човек, икономист по образование, не е повече войник от своя предшественик, но е организатор и плановик, който е назначен да подготви министерството – и страната – за дълга война“, уверен е Галеоти.

Той припомни, че в първата си реч пред Съвета на федерацията Белоусов обяви, че има два приоритета. Първият е пълната интеграция на отбранителната и гражданската икономика, което всъщност означава преориентиране на националната икономика към нуждите на войната. Вторият е да направи ведомството наистина отворено за иновации, което означава нещо повече от закупуване на повече дронове, системи за водене на радиоелектронна война и други подобни.

"Докато поддържаше натиск върху отдавна установени цели в Източна Украйна, като град Часов Яр, Русия също започна нова операция на север, към Харков, която демонстрира ниво на усъвършенстване, което не бе характерно за нея до този момент във войната. Силите не са достатъчно внушителни, за да превземат Харков, а целта им е неясна: намерението може да бъде да приведат града в обхват на артилерията, да създадат буферна зона срещу украински атаки през границата или да застрашат Суми на запад“, пише Галеоти.

Според експерта Киев е изправен пред незавиден избор. Остават му малко резерви, така че за да укрепи този нов фронт, той трябва да изтегли войските, докато руснаците правят нововъведения - сега, когато стана толкова опасно и за двете страни да докарват бронетранспортьори на фронтовата линия, руските войски използват мотоциклети и бъгита, за да си осигурят допълнителна мобилност на бойното поле.

"Атаките все по-често се водят от т.нар. танкове-костенурки. Те може да изглеждат тромави, докато се втурват напред под грозни метални надстройки, подобни на хамбар, но заедно със сложни системи за препятствия и ролки за разчистване на мини, те помагат за защитата на превозните средства и екипажите им от дронове, ракети и мини, които са най-добрият отговор на украинците срещу подобни атаки“, отбелязва авторът.

По думите му някои от тези инициативи са доказателство, че руснаците се "учат да учат“, изоставят твърдото придържане към доктрината и "затварят книгата на креативните украинци“.

Галеоти е на мнение, че всичко това се случва въпреки, а не поради, висшето ръководство на Москва - разместването в Министерството на отбраната, обявено във вторник, е опит да се запълни тази празнина.

"Един от първите приоритети вероятно ще бъде справянето с ширещата се корупция в министерството. Последната оценка на главния военен прокурор на Русия е, че до 40 процента от всички средства за обществени поръчки са откраднати - например, нейните войски в Украйна са получили евтини китайски уоки-токита, а не защитените радиостанции, които им били обещани“, се отбелязва в материала.

Белоусов бързо уволни трима заместник-министри от екипа на Шойгу. Имаше и други арести, включително на бившия началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, който бе задържан в понеделник по обвинения в корупция. Въпреки това "не цялата мъртва дървесина е изметена“.

"Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов се оказа лош военновременен лидер: лишен от въображение, негъвкав, прахосник по отношение на войниците и подозрителен към другарите... По обичай министърът на отбраната избира своя старши войник, но засега Путин изглежда иска Герасимов да остане, след като обяви, че не предвижда промени в генералния щаб“, припомня журналистът.

Авторът подчертава, че поуката от промените в кадровия състав е, че Путин предвижда дълга война на изтощение, която според него ще зависи от рационализирането на това, което той вижда като трите ключови силни страни на Русия: нейния военно-промишлен комплекс, нейното население и нейната воля за победа.

"В много отношения съветската система, от плановата, милитаризирана икономика към еднопартийната политика, се завръща. Дори според официални изявления разходите за сигурност са се увеличили повече от два пъти до 6,7 процентаот  БВП (реалната цифра най-вероятно е по-висока). Путин очерта шестгодишен план за нацията и публичната и частната икономика отново се сливат. Новият първи вицепремиер Денис Мантуров е близък сътрудник или клиент на Сергей Чемезов, ветеран от КГБ и приятел на Путин, който оглавява отбранителния конгломерат "Ростех“. Дори фалшивите опозиционни партии все повече остават встрани“, се казва в статията.

Авторът отбелязва, че създаването на държава, която постоянно е във война, има много политически предимства - осъществява по-голям държавен контрол върху икономиката, което също означава повече възможности за кражби за клиентите и приближените на Путин, оправдава по-голямото потискане на критичните гласове и е алиби за всички неспазени обещания за икономика, инфраструктура и социална сигурност.

"Това няма да свърши в Украйна, малко вероятно е този конфликт да бъде решен през следващите няколко години, но във всеки случай Путин даде да се разбере, че той възприема това по същество като прокси война със Запада. .. Няма надеждни доказателства, че той има някакво желание да започне пряк конфликт с НАТО, но той смята себе си за човек, който вече е във война – икономическа, политическа, културна и социална – със Запада“, уверен е Галеоти.

Според него Путин е напълно наясно, че по всеки традиционен показател Западът е много по-силен - общият БВП на НАТО е повече от 20 пъти по-голям от този на Русия.

"Въпреки това, руснаците също са квалифицирани геополитически партизани, които пренасят бойното поле там, където те са по-силни, а ние сме по-слаби... Това е новата империя на Путин: милитаризирана авторитарна Русия, която се стреми да води глобална политическа, дипломатическа и икономическа война със Запада, дори се опитва да потисне съпротивата в Украйна“, обобщава експертът.