Стратегията на НАТО за войната в Украйна е да гарантира, че нито Киев, нито Москва ще постигнат решителна победа. Това мнение е изразено в авторска статия за изданието Rzeczpospolita от Адам Липовски, професор в Института по икономически науки на Полската академия на науките.

Западът все още не е предоставил на Киев достатъчно оръжия, за да могат украинците най-накрая да отблъснат руските войски и да възстановят териториалната цялост на страната си до границите от 1991 година. Освен това западните санкции също се оказаха "пълни с дупки“, отбелязва авторът. Тази позиция на Запада "фактически толерира военните престъпления на Русия в Украйна“, пише Липовски.

Авторът посочва четири причини за позицията на Запада:

Военната неподготвеност на страните от НАТО дори косвено да се противопоставят на агресия от такъв мащаб;

Западните демократични правителства трябва да вземат предвид пацифистките настроения на значителна част от избирателите си, следва да се отчетат и антиукраинските настроения на някои партии, включени в управляващите коалиции;

Хартата на НАТО предвижда максимална подкрепа само за страните-членки, а Украйна не отговаря на това условие.

В същото време анализаторът дава своя четвърта причина, поради която Западът не иска решително да гарантира победата на Украйна. Липовски смята, че тази причина е може би основната.

"Тази причина е от геополитически характер, защото е свързана с възможни последствия. Тези последици могат да бъдат: падането на режима на Путин и замяната му с още по-непредсказуем и следователно по-опасен диктатор или колапс на неговата държавна структура, която ще хвърли Русия в хаос. И в двата случая това може да създаде заплаха руският ядрен арсенал да бъде превзет от безотговорни сили с трудно предвидими негативни последици, включително риск от избухване на глобален конфликт“, пише анализаторът.

Липовски отбелязва, че настъпването на тези последствия едва ли е неизбежно, но е вероятно. И точно тези последствия Западът се опитва да избегне.

"Логично стратегията на тези страни в този случай се основава на официално негласната аксиома, че предотвратяването на унищожаването на руската държавна структура има по-висок геополитически приоритет от връщането на Украйна в границите от 2014 година“, пише анализаторът.

В същото време, според Липовски, Западът също не може да допусне пълна победа на Русия, защото това ще създаде пряка военна заплаха за НАТО. Следователно сегашната стратегия на страните от Алианса неизбежно води до удължаване на войната с постепенно отслабване и на двете страни.

"Така че общата стратегия на страните от НАТО е ясно видима и в двата варианта за прекратяване на войната, според мен, става дума за недопускане на победа както за Русия, така и за (за съжаление) на Украйна. Всеки от тези два варианта представлява геополитическа заплаха“, пише анализаторът.

Според него Западът се опитва да гарантира, че Русия и Украйна в крайна сметка ще постигнат примирие според "корейския сценарий“.