Турските военновъздушни сили продължават да провеждат започналата на 19 ноември операция "Нокът-меч“ срещу кюрдски групи в Северна Сирия и Ирак, пишат руските анализатори от "Рибар“.

Според информацията, в сряда турските изтребители и дронове са нанесли удари по нефтени и газови съоръжения. Според съобщения в медиите около 12 петролни рафинерии са пострадали в резултат от атаката. На редица кладенци са избухнали пожари.

Ракетни атаки е имало и по позиции и инфраструктурни обкети на кюрдите в в района на Айн ал-Араб, Ал-Кахтания, Африн и Хасака.

Високопоставеният командир на Работническата партия на Кюрдистан Резан Гело е ликвидиран с прецизен удар в района на Камишли.

Според сирийските и кюрдските медии, турски дрон е атакувал лагера Ал-Кхол, в който са били роднини на бойци на ИД. Шестима души са задържани при опит за бягство.

В четвъртък повече от шест тактически самолета F-16 на турските ВВС са излетели в посока северната част на Ирак от три военновъздушни бази в Източна Турция, за да нанесат въздушни удари по позициите на ПКК.

Операцията на турските въоръжени сили в Северна Сирия и Ирак продължава, като към момента няма предпоставки за нейното приключване, коментират от "Рибар“. Администрацията на Ердоган обмисля варианта да започне наземния етап на територията на съседни държави.

Турция очаква въздушната операция да приключи през декември. След това въоръжените сили ще проведат мащабна сухопътна кампания в Сирия и Ирак с подкрепата на протурските сили, пишат анализаторите.

Според "Рибар“, ударът по лагера за задържане на терористите в Ал-Кхол, както и спирането от страна на Сирийските демократични сили на операциите срещу екстремистите от ИД е още едно потвърждение, че желанието на турците да създадат буферна зона на юг от Турция и да обезопасят територията си може да доведе до още по-голяма дестабилизация в региона не само поради съпротивата на членовете на кюрдските формирования, но и от активизирането на бойците на Ислямска държава.