Турция може да разшири обхвата на въздушните операции в Северна Сирия, насочени срещу базираните там сили на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и нейното местно крило - Силите за народна самоотбрана (СНС). Анкара също така планира да разшири зоните на отговорност на своите военни бази, разположени в Сирия и Ирак, съобщава вестник Hürriyet, позовавайки се на правителствени източници.

Според изданието въздушните операции в Сирия ще се извършват с помощта на ударни дронове. Турските военновъздушни сили ще действат по подобен начин в Северен Ирак, като при необходимост ще използват и бойни самолети. Решението е на фона на изявлението  от 4 октомври на министъра на външните работи на югоизточната ни съседка Хакан Фидан, че след терористичната атака край сграда на МВР в Анкара, цялата инфраструктура и съоръжения на ПКК в Сирия и Ирак вече се считат за легитимни цели на турската армия. Въздушните операции в Северна Сирия ще станат "рутинни“, пише турският вестник.

Според Hurriyet Анкара е завършила подготовката на планове за провеждане на операции в съседни територии, базирани на различни сценарии. Един от приоритетите е пълното прочистване от "терористи“ по границите със Сирия и Ирак. Основната цел в тази посока е регионът Зап в Северен Ирак, където ПКК претърпя значителни загуби, а операция се подготвя и в района Тел Рифаат в Северна Сирия, отбелязва вестникът.

По данни на изданието от 1 октомври насам турската армия е унищожила 58 цели на ПКК в Сирия и Ирак и е ликвидирала 37 бойци, но този брой може да се увеличи след въздушния удар в Северна Сирия от вечерта на 5 октомври.

Турските власти определят ​​ПКК и СНС като терористични организации и основна заплаха за националната сигурност. Турската армия периодично провежда операции срещу кюрдски бойци в Северна Сирия и Ирак и поддържа голяма групировка на границата.