Бунтовници от подкрепяното от Иран йеменското движение Ансар Аллах (Хуси), съобщиха за атаки срещу американски кораби в Червено море и срещу израелски кораб в Индийския океан. Това съобщи в социалната мрежа военният говорител на хутите Яхя Сария,  цитиран от "Анадолската агенция“.

Хусите атакуваха два американски разрушителя в Червено море с дронове“, заяви говорителят. "Целта е постигната", добави той.

Серия също съобщи за нападение срещу израелския кораб MSC ORION с безпилотен летателен апарат.

В отговор на неотдавнашните атаки на йеменските бунтовници срещу търговското корабоплаване в отговор на израелските атаки в Ивицата Газа, много корабни компании решиха да спрат операциите си в Червено море.

На 6 декември 2023 г. Пентагонът обяви, че преговаря за създаването на международна "Морска оперативна група“, която да противодейства на атаките на хусите срещу търговски кораби в Червено море.

На 18 декември 2023 г. Пентагонът обяви началото на операция Prosperity Guardian под егидата на многонационалните съвместни морски сили за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Червено море.

Атаките на хутите заплашват преминаването през Суецкия канал, който свързва Средиземно и Червено море, предлагайки най-краткия път между Европа и Азия. Около 12 процента от цялата световна търговия се извършва по този маршрут. Атаките срещу търговски кораби в Червено море и последващите решения на компаниите подхранват опасенията, че световната икономика може да е изправена пред нова "криза на веригата за доставки“.