Въоръжените сили на Турция ще проведат широкообхватна сухопътна операция срещу Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) след посещението на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган в Ирак, съобщава вестник Hurriyet, позовавайки се на източници.

Посещението на Ердоган в Ирак е планирано за понеделник. Турските въоръжени сили очакват да проведат широкомащабна сухопътна военна операция в Северен Ирак срещу ПКК през летните месеци, съобщи по-рано изданието. Ердоган многократно е заявявал, че Анкара очаква да "разреши въпроса със сигурността на границата“ с Ирак през лятото. По думите му турската страна също се стреми да създаде коридор за сигурност на дълбочина 30-40 километра в Сирия.

Изданието уточнява, че с тази операция Анкара очаква да "затвори“ за "терористи“ всички 378 километра от границата с Ирак.

"Президентът Ердоган каза: "Ще затворим кръга, който ще осигури нашата иракска граница. Дай Боже, това лято най-накрая да разрешим въпроса, свързан с нашата иракска граница. След посещението на Ердоган в Ирак ще бъде проведена всеобхватна сухопътна операция срещу ПКК“, пише журналистът Абдулкадир Селви, близък до правителствените среди.

"Планираме да проведем тази операция заедно с централното правителство на Багдад, администрацията на Ербил и Хашд ал-Шааби (шиитска милиция). Турските въоръжени сили ще проведат операцията в Ирак по земя с подкрепата на ВВС. Целта е да се създаде безопасна линия на 30-40 километра от нашата граница. Атаките срещу нашите бази на 22-23 декември и 24 януари направиха неизбежно създаването на буферна зона“, пише вестникът.