Самолет от ВВС на САЩ е свалил в четвъртък турски ударен дрон, който е оперирал близо до американските войски в Сирия. Инцидентът, който е първия по рода си, бе оповестен от Пентагона, предава Reuters.

Представител на Министерството на отбраната в Анкара поясни, че сваленият дрон не е принадлежал на Въоръжените сили на Турция, но не поясни чия е собствеността му.

Националната разузнавателна агенция на Турция нанесе удари в Сирия срещу цели на Работническата партия на Кюрдистан и нейния местен клон в отговор на терористичната атака в Анкара от миналия уикенд. При ударите от четвъртък вечер са унищожени 30 цели на кюрдски бойци в Северна Сирия, включително петролен кладенец, склад и убежища, и са "неутрализирани“ много бойци, поясниха от военното ведомство на югоизточната ни съседка.

Говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър на свой ред поясни, че турски дронове са били забелязани да нанасят въздушни удари в Хасака, Сирия, в четвъртък сутринта на около един километър от база на американските войски. Няколко часа по-късно турски дрон се е приближил на по-малко от половин километър, поради което е счетен за заплаха и свален от самолет F-16.

"Нямаме никакви индикации, че Турция умишлено е атакувала американските сили“, увери Райдър пред репортери.

Хасака е в североизточната част на Сирия и там Силите за народна самоотбрана (СНС) са "острието на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава“, подчертава агенцията.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял по телефона с турския си колега за инцидента и - по думите на Райдър, дискусията е била "ползотворна“.

Турското министерство на отбраната съобщи в социалната медийна платформа X, че Яшар Гюлер е уверил Остин, че страната му "е готова за съвместна битка със САЩ срещу "Ислямска държава“.

"Двамата министри подчертаха значението на тясната координация на американските и турските елементи в дейностите, извършвани в региона“, се добавя в съобщението.