Двадесет и двама американски военнослужещи са били ранени при "злополука" с хеликоптер в Североизточна Сирия в неделя, съобщиха американските военни късно в понеделник местно време, без да разкриват причината за инцидента или да дават подробности за тежестта на нараняванията, пише Reuters.

Централното командване на американската армия съобщи, че 10 военнослужещи са били евакуирани в лечебни заведения от по-високо ниво извън региона.

Централното командване, което контролира американските войски в Близкия изток, отбеляза, че не е докладван вражески огън, но добави, че причината за инцидента се разследва.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират част от Североизточна Сирия, отправиха въпроси към водената от САЩ коалиция, под чието участие са разположени американски войски в зоната.

Водената от автономните кюрди администрация, която управлява района, и централното сирийско правителство в Дамаск не отговориха веднага на исканията за коментар.

Има около 900 служители на САЩ, разположени в Сирия, повечето от които на изток, като част от мисия за борба с останките от Ислямска държава. Американските войски там бяха обект на многократни атаки през последните години от подкрепяните от Иран милиции.

През март 25 американски войници бяха ранени при удари и контраудари в Сирия, които също убиха един американски контрактор и раниха друг.

Американските сили за първи път се разположиха в Сирия по време на кампанията на администрацията на Обама срещу Ислямска държава, в партньорство с ръководена от кюрдите група, наречена Сирийски демократични сили.

Докато Ислямска държава сега е сянка на групировката, която управляваше над една трета от Сирия и Ирак в халифат, обявен през 2014 г., стотици бойци все още лагеруват в пусти райони, където нито ръководената от САЩ коалиция, нито сирийската армия, с подкрепата на Русия и подкрепяните от Иран милиции упражняват пълен контрол.

Хиляди други бойци на Ислямска държава са в центрове за задържане, охранявани от ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили, ключовият съюзник на Америка в страната.

Американски служители казват, че Ислямска държава все още може да се прероди в голяма заплаха.

Заплахите от подкрепяните от Иран милиции към американските сили напомнят за сложната геополитика на Сирия, където сирийският президент Башар ал-Асад разчита на подкрепа от Иран и Русия и вижда американските войски като окупатори.