Пълномащабната война в Украйна продължава и за да се забави и "отиграе“ настъплението на Руската федерация, е необходимо властите на САЩ и техните съюзници от НАТО да облекчат ограниченията върху воденето на военни операции, които са наложили върху оборудване, доставено от Запада. Само така Украйна ще може да ги използва по начин, който ще разгърне пълния им потенциал. Това съветва генералът от армията на САЩ в оставка и бивш помощник държавен секретар по военнополитическите въпроси Марк Кимит, съобщава изданието Politico.

Западните страни също трябва да променят подхода си към оказването на помощ на Украйна като цяло, допълни Кимит.

"След шест месеца на дебати САЩ най-накрая предадоха своя допълнителен пакет помощ за Украйна. Но докато мунициите може скоро да достигнат до войските на фронтовата линия, истината е, че освен ако САЩ и техните съюзници не променят начина, по който подкрепят Киев във войната, това изглежда ще бъде твърде малко и твърде късно“, предупреди експертът.

Според него е дошло времето да се поемат повече рискове с военните резерви на САЩ и други западни страни: "...провалът в Украйна сам по себе си може да ни тласне към война“,алармира бригадният генерал.