Битката за разположения в Донецка област град Часов Яр може да се окаже една от най-важните във войната в Украйна. Някои поддръжници на Киев се опасяват, че установяването на руски контрол над ключовия град ще позволи на Москва да постигне мирно споразумение при условия, неизгодни за правителството на президента Володимир Зеленски, подчертава американското издание Newsweek.

Армията на Москва работи усилено, за да постигне нови успехи на бойното поле, преди украинските части да се възползват от новата военна помощ, отпусната от САЩ. Продължаващите битки около Часов Яр може да се окажат една от най-важните битки в конфликта. Според изданието градът, разположен на хълм, е важен център за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Превземането му ще даде възможност на руските сили да отблъснат войските на Киев на юг и по-далеч от техните снабдителни и комуникационни линии.

Анализаторът Раду Хосу се опасява, че евентуална победа в Часов Яр ще позволи на Москва да се възползва от "умората от войната на Запад и вътрешнополитическото напрежение във всички европейски държави“, за да увеличи международния натиск в полза на мирно уреждане, което няма да устройва Киев. "Битката при Часов Яр е важна, почти решаваща част от потенциалния ефект на доминото, който, разбира се, никой от нас не иска“, предупреждава Хосу.