Руски изтребител е прелетял много близо до американски разузнавателен самолет над Сирия, принуждавайки го да премине през турбулентната вълна и излагайки на опасност живота на четиримата американски членове на екипажа, съобщава американската редакция на Politico, като се позовава на официални лица от САЩ.

Длъжностните лица казват, че инцидентът, който се е случил малко следобед в неделя и че е значителна ескалация в това, което е поредица от срещи между американски и руски самолети в Сирия през последните седмици. Прехващането от руския Су-35  е възпрепятствало способността на екипажа на САЩ да управлява безопасно своя самолет MC-12, казват служителите, определяйки го като ново ниво на опасно поведение, което може да доведе до инцидент или загуба на живот.

През последните седмици руски изтребители многократно тормозеха американските безпилотни дронове MQ-9 Reaper, но последният инцидент предизвика тревога, тъй като застраши живота на американците.

Длъжностните лица не поясняват колко близо е руският самолет до американския военен самолет. MC-12, който е двумоторен турбовитлов самолет, използван рутинно от силите за специални операции на САЩ, е извършвал наблюдение в подкрепа на операции срещу групировките на "Ислямска държава“ в Сирия, твърдят служителите.

В много случаи през последните две седмици руски изтребители летяха опасно близо до дронове MQ-9 Reaper, изстрелвайки сигнални ракети и принуждавайки безпилотните апарати да предприемат маневри за избягване. Американски и руски военни офицери комуникират често по телефонна линия за деконфликт по време на срещите, протестирайки срещу действията на другата страна.

САЩ обмислят редица военни варианти за справяне с "нарастващата руска агресия“ в небето над Сирия, която според тях е усложнил усилията за нанасяне на удар по лидер на групировката "Ислямска държава" по-рано този месец, според високопоставен служител на отбраната. В крайна сметка САЩ съобщиха, че са успели да нанесат удар и да ликвидират екстремиста.

Официалните лица настояват, че САЩ няма да отстъпят никаква територия и ще продължат да летят в западната част на страната в мисии срещу Ислямска държава .

Руската военна активност, която се увеличи по честота и агресивност от март насам, произтича от нарастващото сътрудничество и координация между Москва, Техеран и сирийското правителство в опит да се окаже натиск върху САЩ да напуснат Сирия.

В страната има около 900 военнослужещи на САЩ, а други влизат и излизат, за да изпълняват различни мисии.