Турция ще укрепи своите новосъздадени постоянни бази в Северен Ирак през следващите месеци, след като 12 турски войници бяха убити. Това е съобщил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Reuters.

Дванадесет турски войници бяха убити миналата седмица в Северен Ирак при сблъсъци с екстремисти на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция.

"През последните години изградихме стотици километри пътища в Северен Ирак за нашите постоянни бази. Извършваме същите дейности в новите места, които контролираме", заявява Ердоган на среща в Анкара.

"До настъпването на пролетта ще завършим инфраструктурата на новосъздадените ни бази (в Северен Ирак) и ще направим така, че терористите да не могат да стъпят в региона."

Турските сили редовно извършват удари в съседен Ирак като част от офанзивата на страната срещу бойците на ПКК. От 2019 г. насам Турция започна серия от операции в Северен Ирак след обявяването от Ердоган на "нова концепция за сигурност в борбата с тероризма" и план за "неутрализиране на тероризма".