В България има няколко десетки хиляди македонци, твърди съпредседателят на нелегалната организация ОМО "Илинден“ Стойко Стойков в интервю пред "Слободен печат“. Според него данните от последното преброяване в България са фалшифицирани – "неточни, необективни и непотребни“.

При представянето на данните от преброяването на населението в България Националният статистически институт съобщи, че в страната преобладават българите, които съставляват почти 85 на сто от населението, а като представители на други етнически общности са турците с 8,4 на сто и ромите. които съставляват 4,4% от населението. Всички останали общности са вписани в графа "други", включително македонците, чийто брой е 1143.

"Броят на македонците в България е изкуствено намален. Освен това преброяването е направено по много некоректен начин. Хората почти не са посещавани в домовете им, а само са им искани личните данни по телефона, които след това са въвеждани в картоните от преброителя без тяхно присъствие. Така че тези 1143 македонци са хора, които са се регистрирали онлайн, а другите се пишат като българи“, заяви Стойков.

На въпрос какъв е реалният брой на македонците в България, той казва, че никой не знае, но се смята, че са няколко десетки хиляди. Някои от тях са поискали да се провери как са вписани, а официално им е било отговорено, че законът не го позволява.