За разлика от позицията на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че България ще продължи да има нови изисквания към Македония в европейската интеграция, вицепремиерът на страната Боян Маричич остава оптимист, че не се очакват нови пречки от страна на България, след промяната на конституцията, предадава Кanal 5

Боян Маричич е коментирал: "Всички наши ангажименти с България са написани на хартия и са залегнали или в Преговорната рамка, или в заключенията, които имаме от Съвета на ЕС от миналата година, така че това, което можем да очакваме, е предвидимо. България има най-малкото право да поставя допълнителни условия към Македония".

Така Маричич е отговорил на въпрос от журналисти по повод изказването на министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, който заяви пред германския вестник FAZ, че е сигурен че България постоянно ще формулира нови изисквания към страната.

Маричич е повторил позицията на правителството, че "докато не бъде осигурено сигурно мнозинство от две трети, заседанието за изменение на конституцията ще бъде отложено". От друга страна, освен македонската, против ще бъдат и албанските опозиционни партии.

Ако се реализират изявленията на албанския политически блок, че няма да подкрепят промените в конституцията, плановете на правителството на РСМ ще бъдат допълнително усложнени, на което по последни изчисления липсват около осем депутати.