Руските войски стабилизират напредъка си северозападно от Авдеевка и биха могли да постигнат допълнителни тактически успехи, които ще принудят Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да се изтеглят от други важни позиции по фронтовата линия към по-отбранима линия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 25 април, показват, че руските войски са напреднали в центъра на Соловьов (северозападно от Авдеевка), след като вероятно са превзели цялата територия на Новобахмутовка в нощта на 24 срещу 25 април.

Руските сили са разположили приблизително бойна сила с размер на дивизия северозападно от Авдеевка и изглежда се опитват да разширят проникването си в украинската защита в района след значителното настъпление в Очеретино.

Тези скорошни руски настъпления северозападно от Авдеевка са относително бързи, но все още незначителни. От 18 април насам руснаците са настъпили максимум пет километра в дълбочина.

Силите на Москва продължават настъпателни действия по цялата фронтова линия западно от Авдеевка.

Неотдавнашната руска офанзива в Новобахмутовка и Соловьово разширява основните руски сили, които настъпват северозападно от Авдеевка и им дава по-стабилна позиция, от която те могат да правят по-широки прониквания. Тази издатина обаче е приблизително два километра широка и все още е уязвима за украински контраатаки, стига ВСУ да стабилизират тактическата ситуация в района.

По-специално Очеретино се намира на кръстопът между украинската отбранителна линия, която руските сили атакуваха след превземането на Авдеевка в средата на февруари 2024 година, и следващата отбранителна линия, разположена на запад, която руски източници определят като по-силно укрепена.

Руснаците биха могли допълнително да стабилизират позицията си северозападно от Авдеевка и да напреднат още повече на запад от Очеретино, което затруднява ВСУ да задържат позиции на линията Бердичи-Семьоновка-Уманское.

Украинските командири може да решат да изтеглят войниците си по-на запад, ако признаят, че тактическият напредък на Русия в района представлява твърде голяма заплаха за настоящите им позиции.

Украинските войски се изтеглиха от Авдеевка на сравнително слабо подготвени отбранителни позиции непосредствено на запад от града след превземането му от Русия в средата на февруари и продължиха да забавят настъплението на силите й. Позициите по-на запад вероятно биха предоставили на ВСУ подобни или по-добри възможности за спиране на руския напредък, а войските на Москва вероятно ще трябва да поддържат относително висок темп на нападателни операции, за да поставят под натиск следващите украински отбранителни позиции. Руските сили вероятно ще трябва да попълнят и укрепят атакуващите части северозападно от Авдеевка и вероятно няма да могат да поддържат темпото на настъпателните операции, необходими за бързо напредване на запад от линията Бердичи-Семьоновка-Уманское.

"Руските сили вероятно ще продължат да постигат тактически успехи северозападно от Авдиевка, но е малко вероятно тези успехи да се превърнат в значително оперативно проникване, да не говорим за срив на украинската защита западно от Авдеевка“, обобщават анализаторите в доклада.