Очаква се китайският президент Си Дзинпин да посети Сърбия в навечерието на 25-ата годишнина от смъртоносната бомбардировка на САЩ срещу китайското посолство в Белград, хвърляйки светлина върху събитието, което предизвика антиамерикански протести в Китай и допринесе за недоверието на Пекин към НАТО, пише Bloomberg.

Китайският лидер ще бъде в Белград около 7 май, научи агенцията от анонимни източници.

По време на военната операция на НАТО срещу СР Югославия през 1999 г. американски ракети убиха трима китайски журналисти при атака, която Белият дом по-късно нарече "грешка".

Порталът оценява, че именно бомбардировката над Белград е сближила Русия и Китай и е създала партньорство, което оттогава е укрепнало и тревожи Запада.

Посещавайки европейска страна, която не е наложила западни санкции на Москва, Си ще "поясни, че Китай ще застане до Русия и ще задълбочи партньорството си“, казва Нийл Томас, сътрудник по политиката на Китай в Центъра за политика на китайското общество в Азия.

Заместник-посланикът на Китай в ООН Ген Шуан наскоро припомни атаката на НАТО срещу китайското посолство в Белград на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, като я нарече "ужасно нарушение на суверенитета на Китай".

Както припомня агенцията, след бомбардировката хиляди демонстранти в цял Китай се събраха около посолствата и консулствата на страните-членки на НАТО, а някои носеха запалени американски знамена. Много китайци смятат, че нападението е умишлено.

Припомняме, че на 7 май 1999 г. по време на бомбардировката сред много обекти в цяла Сърбия целта беше китайското посолство, срещу което американският бомбардировач изстреля три ракети. Трима китайски журналисти бяха убити, а двадесет души бяха ранени.

На мястото беше поставена паметна плоча, символизираща приятелството между двата народа, а в обновената сграда беше открит Културният център на Китай.