САЩ се готвят да обявят за Украйна един от най-големите пакети военна помощ в историята като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI). Общата му стойност ще бъде шест милиарда долара, съобщава изданието Politico.

"САЩ довършват един от най-големите си пакети военна помощ за Украйна досега, подготвяйки се да подпишат договори за оръжия и оборудване за Въоръжените сили на на Украйна (ВСУ) на стойност шест милиарда долара“, разкрива изданието, като се позовава на двама американски служители.

Новият пакет може да бъде обявен още в петък, 26 април 2024 година.

Очаква се той да включва системи за противовъздушна отбрана Patriot, артилерийски боеприпаси, дронове, оръжия за борба с дронове и ракети въздух-въздух, с които ще бъдат оборудвани изтребители, поясняват източниците на редакцията.

Предоставянето на това оборудване обаче вероятно ще отнеме няколко години, тъй като парите са отпуснати в рамките на USAI. Програмата издава договори на американски отбранителни фирми за производство на ново оборудване за Украйна, а не за предоставянето му от запасите на американската армия.

На 24 април САЩ обявиха пакет от помощ на стойност един милиард долара за Украйна. Това стана възможно благодарение на забавеното с няколко месеца одобрение на финансирането.