Нашите взаимоотношения трябва да са като между добри съседи и е време и двете страни да го разберем, и да работим за благото на нашите граждани. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред представители на организации на българи в Република Северна Македония.

Председателят на българския парламент изрази подкрепата си към нашите сънародници в желанието им за нормализиране на отношенията между двете страни. Росен Желязков е на работно посещение в Скопие по покана на председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.

За три десетилетия не съумяхме да намерим подходящия начин да говорим помежду си така, че младите поколения да се усещат като истински европейци в общия ни дом, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че Европа е мястото, където трудно и през много векове сме достигнали до достиженията на хуманизма, справедливостта и достойнството на личността. По думите му България и Република Северна Македония са призвани да докажат, че принадлежат към европейските народи и споделят с тях общи ценности и обща история.

Председателят на българския парламент Росен Желязков разговаря в сградата на Българския културно-информационен център в Скопие с представители на български организации от Велес, Щип, Охрид, Битоля, Струга, Прилеп и др. Основен проблем на македонските българи и българските граждани, които живеят в Република Северна Македония, са проявите на нетърпимост и ескалирането на езика на омразата спрямо българското малцинство в страната. Представителите на организациите изразиха надежда, че ще получат подкрепа от България в търсенето на решения за намаляване на напрежението. Според тях е необходимо да бъдат предприети политически стъпки и от страна на България, и от Република Северна Македония за преустановяване на опитите за насаждане на език на омразата и за създаване на предпоставки за ненужни инциденти между представители на двете страни.

Въпреки антибългарската кампания, която се води от определи среди в Република Северна Македония, хората от двете страни на границата не са се отдалечили, дори се приближават един към друг, отбеляза Росен Желязков. Общата история следва да направи района на Балканите по-обединен, по-силен и по-привлекателен за инвестиции, подчерта председателят на Народното събрание. На тази база можем да градим мостове, не да се делим, а да се стремим към общо европейско бъдеще, заяви Росен Желязков. Всичко това е напълно възможно, ако македонската държава изпълни условията и впише българите в основния си закон, наравно с останалите народи, добави председателят на българския парламент.

Нужно е политиците от двете страни на общата ни граница да се съобразят с желанията на хората, смята Росен Желязков. Той попита какво коства на политическата класа да приеме промените в Конституцията, свързани с българското малцинство и подчерта, че дебатът между управляващи и опозиция в двете страни не трябва да е водещ в общите действия на нашите две съседски страни.

Парламентарното измерение на двустранните отношения трябва да стимулира диалога между двете страни, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че това е и целта на посещението му в Скопие. Сред водещите теми в двустранния диалог трябва да бъде свързаността, смята той.