Талат Джафери ще ръководи техническото правителство в Република Северна Македония, това съобщиха македонските медии.

За Дзафери, първият албанец на поста премиер на Северна Македония, гласуваха 65 депутати от 111 присъстващи, трима депутати бяха против. В гласуването не участваха депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Талат Джафери ще ръководи техническото правителство 100 дни до парламентарните избори, насрочени за 8 май.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски подаде оставка в четвъртък (25 януари) като ръководител на правителството като част от подготовката за парламентарните избори.

В съответствие със споразумението от 2015 г. за разрешаване на тогавашната политическа криза в страната правителството подава оставка и 100 дни преди изборния ден се избира техническо правителство за провеждане на изборите.

Политическите лидери в Северна Македония се споразумяха за датите на президентските и парламентарните избори през декември 2023 г. - първият тур на президентските избори ще се проведе на 24 април 2024 г., а вторият тур и парламентарните избори на 8 май.

"Сътрудничеството с ЕС, НАТО и САЩ ще бъде приоритет за мен и моето правителство. Ще продължа програмата на предишното правителство, като реализирам приоритетите на гражданите и властта. За да вървим към ЕС, ще предприемем правилните и безопасни стъпки, които принадлежат на една сериозна държава", коментира Джафери целите на своето правителство.

"Всички, с които говорих досега, имат светещи от радост очи. Това е щастлив ден. Не е малък успех, че албанците постигнаха всички тези успехи. Ако бяхте казали на някого преди 20 години, че това ще стане реалност,нямаше да ви повярват“, заяви Али Ахмети.

На парламентарните избори през 2020 г. Демократичният съюз за интеграция, ръководен от Алджи Ахмети, участва с лозунга "За първия албански премиер", а негов кандидат беше адвокатът и бивш политик Насър Зибери.