Министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и председателят на Скупщината Талат Джафери се очаква днес, 25 януари, да подадат оставки от постовете си, като по този начин ще започне формалната и законова процедура по подготовката и избора на техническото правителство в неделя, 28 януари - 100 дни преди парламентарните избори, които трябва да се проведат на 8 май, две седмици преди президентските, съобщава северномакедонската VoCentar.

Участието в техническото правителство е официализирано и от ВМРО-ДПМНЕ, след като Изпълнителната комисия определи кандидатите за министри и допълнителни заместник-министри, но остана на позицията да не гласува правителство. 

След като Ковачевски и Джафери подадат оставка, президентът на РСМ Стево Пендаровски ще бъде уведомен и мнозинството има предложение за нов мандатоносител. Тогава Джафери трябва да получи от президента мандат за съставяне на техническо правителство. 

Пане Тошковски е предложението на ВМРО-ДПМНЕ за технически министър на вътрешните работи, а Джоко Велковски за министър на труда и социалната политика. Елена Петрова е предложена за допълнителен заместник-министър на финансите, Стефан Андоновски - за министър на информационното общество и администрацията, а Цветан Трипуновски - за земеделието, горите и управлението на водите.

"Това са петте кадрови решения, с които ВМРО-ДПМНЕ ще даде максимума от себе си за провеждане на честни и демократични избори, което на практика е и причината за съставянето на техническото правителство. Причината, поради която ВМРО-ДПМНЕ реши да участва в техническото правителство е, че в Македония никога не е било по-зле, тя е в тежка ситуация и е затънала в престъпност и корупция", заяви след заседанието на ИК вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски.