Специалният пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин заяви, че Северна Македония няма да напредне по европейския път, докато не промени конституцията. В изявата си в предаването "Клик плюс" той посочи, че следващата стъпка ще стане след приемането на промените и че държавата трябва да го направи сама, предава скопското електронно издание "Локално“.

"Политически погледнато, трябва сами да си поставите краен срок декември. Не защото ще ви мразим за това или ще ви се смеем, а защото времената се менят и в Европа се случват големи неща, а това лесно се подценява, защото изглежда, че войната ще продължи дълго“, заяви Сарацин.

Той смята, че може би историческият момент ще се случи на Съвета на ЕС през декември.

"Мисля, че това е нещо ново, което трябва да се обясни на македонците. Скъпи наши македонци, знаем, че мразите споразумението, но сега имате исторически шанс. Не го пропускайте“, подчерта специалният представител.

Сарацин добави, че Албания може да продължи по пътя си към ЕС, ако Северна Македония не промени конституцията.

"Мисля, че способността ми да запазя отношението си намалява всеки ден. Албания е в състояние сама да върви към ЕС. Ако Съветът гласува единодушно, това е възможно, но все още не се знае“, отбеляза той.