Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани да продължат реформите, необходими за интеграция в блока с инвестиции от 6 милиарда евро, разкри председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие в понеделник, предава Reuters.

Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина всички трябва да се възползват от "прозореца на възможността“ за разширяването на ЕС и да работят за привеждане на своите стандарти в съответствие с тези в блока, подчерта Фон дер Лайен.

По думите й, новият план на ЕС за растеж за региона ще включва отварянето на неговия общ пазар за страните от Западните Балкани в области като свободно движение на стоки и услуги, транспорт и енергия. Той също така призова страните да отворят общ регионален пазар и да продължат с необходимите реформи.

Северна Македония например трябва да реформира своята бизнес среда, да създаде ефективна публична администрация, да има стабилни публични финанси и да подобри борбата с корупцията. Тя също така трябва да промени конституцията, за да признае българите за малцинство, както поиска България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС.

 "Тези реформи ще дойдат с инвестиции“, увери Фон дер Лайен по време на пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в началото на обиколката й из Западните Балкани.

"Предложихме пакет от 6 милиарда евро за партньорите от Западните Балкани“, заяви тя.

Фон дер Лайен посочи, че ЕС е готов да започне изплащането на 100 милиона евро микрофинансова помощ, но "трябва да направим повече, трябва да сближим нашите икономики“, тъй като икономиките на страните от Западните Балкани съставляват около 42% от средния доход за ЕС.

 "Това, което се стремим да направим заедно, е да удвоим вашата икономика през следващото десетилетие“, заяви тя.

След като му беше обещано членство в ЕС преди години, процесът на присъединяване в целия регион се забави до пълзене, главно поради нежеланието сред 27-те членки на блока и липсата на реформи в целия регион.

Сърбия и Черна гора бяха първите в региона, които започнаха преговори за членство в ЕС, а Албания и Северна Македония след това започнаха преговори с Брюксел миналата година. Босна и Косово обаче все още изостават много от своите съседи в този процес.