Има реална опасност руските войски да превземат Часов Яр, въпреки че това може да не се случи бързо. Падането на града обаче ще позволи на руснаците да започнат офанзива срещу поредица от градове, които формират значителен отбранителен пояс на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Донецка област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според експертите падането на Часов Яр ще отвори непосредствени перспективи за руските войски да постигнат значителен оперативен напредък.

Освен това настъпателните операции западно от Авдеевка може да им осигурят тактически предимства. Руските сили в района остават на около 30 километра от оперативната си цел в Покровск и на около 17 километра от относително големи села на изток от него.

Въпреки това, анализаторите успокояват, че дори ако Руската федерация принуди ВСУ да се изтеглят към позиции по-на запад, настоящите успехи на силите на Москва северозападно от Авдеевка е малко вероятно да станат оперативно значими в близко бъдеще.

По-голям натиск обаче има върху Часов Яр. Руснаците, които сега са в източните покрайнини на града, засилиха опитите си за превземането му от март 2024 година.

Руските войски се опитват да завземат колкото се може повече територия преди пристигането на американската помощ за Киев, която значително ще подобри отбранителните способности на ВСУ през следващите седмици. Руските военни командири могат да засилят настъпателните операции северозападно от Авдеевка, тъй като този район предоставя повече възможности за бързи тактически успехи.