Съобщава се, че се провеждат интензивни дипломатически консултации, за да се накара Гърция да се съгласи да изпрати писмо от името на Европейския съвет до Тирана, за да може Албания да започне преговори по първата си група глави за присъединяване към ЕС, пише Kathimerini.

Очаква се съответната дискусия да се състои на срещата на постоянните представители в ЕС (Корепер) в сряда, тъй като Албания успешно приключи първата фаза от преговорите за присъединяване към ЕС (процес на скрининг) миналия петък след 14 месеца консултации. Не е тайна, че Атина е била притискана да се присъедини и в коментари за Kathimerini европейски дипломатически източници твърдят, че германският канцлер Олаф Шолц е заявил по дипломатически канали, че процесът на присъединяване не трябва да бъде двустранен въпрос. Освен това, според европейски служител, испанското председателство на ЕС също изглежда особено раздразнено от отношението на гръцката страна.

На този фон Гърция не може, казват дипломатически източници, да продължи да блокира въпросното писмо дълго време след приключване на процеса на проверка на Албания. Поради това и в случай, че в крайна сметка реши да изпрати гореспоменатото писмо от Европейския съвет, Атина проучва възможностите за "блокиране“ на следващата фаза от съответния процес, който включва доклад, описващ всички показатели за това какво е направено и е трябвало да изпълни Тирана (постоянен доклад за присъединяване), както и свикването на съответна междуправителствена конференция.

Гърция обеща да блокира стремежите на Тирана за членство в ЕС, докато случаят с избрания етнически гръцки кмет Фреди Белери, който е в затвора от май, в Албания не бъде решен, подчертавайки, че човешките му права са нарушени.

В отговор на обвиненията към Гърция, че прави въпроса двустранен, държавният министър Ставрос Папаставру подчерта, че позицията на Атина е за защита на европейските принципи.

"Въпросът за Белери е дълбоко европейски, не е двустранен. Това е свързано със зачитането на върховенството на закона“, казва Папаставру.